Linjavaihde.net forum
Simulaattorit => Sisällöntuotto => Aiheen aloitti: Taurus1116 - Heinäkuu 29, 2024, 17:58:21
-
Päivittelen projektieni edistymisiä jatkossa tänne. Sr2:en kojelauta on saanut pienen päivityksen.
-
Olet ilmeisesti löytänyt netistä ohjaamon sisätilan teko-ohjeita Trainziin. Vähän historian havinaa on, kun joskus vuonna 2006 lueskelin Phil Champbellïn ohjeita TRS2006:lle amerikkalaisen veturin tekemisestä Gmaxilla. Veturia rakentelin, mutta ohjaamon sisätilan varustelu jäi ajatuksen asteelle. Olisi ollut melko haastavaa minulle.
-
Olen mallintanut kojelaudan Vaunut.orgiin julkaistujen ohjaamokuvien avulla ja Train Simulatoriin tehdyn Gotthardbahn-radan mukana tulleen Re460:n ohjaamon avulla pelkästään omilla silmillä koot ja muodot arvioiden.
Tässä löytämäni ohjaaamon teko-ohje.
https://online.ts2009.com/mediaWiki/index.php/HowTo/Build_a_cab_interior (https://online.ts2009.com/mediaWiki/index.php/HowTo/Build_a_cab_interior)
-
Tässä tämän päivän edistys. Seuraavaksi vuorossa teho- ja jarrukahvojen paikat.
-
Kun kunnollisia tekstuurikuvia ei ole saatavilla, joutuu turvautumaan luovuuteen ja mielikuvitukseen...
...ja tyytymään keskinkertaiseen lopputulokseen.
-
Teho- ja jarrukahvojen paikat valmiit.
-
Kun tässä on kyse pitkäaikaisesta projektista, niin olet kaiketi huolehtinut varmuuskopioiden ottamisesta sessioiden jälkeen useampaan tallennusvälineeseen. Vuosien saatossa on joiltakin simahtanut tietokone tai tallennusvälineitä. Olisi varsin turhauttavaa alkaa projekti alusta. Kenties yhden session jaksaisi tehdä uudelleen. Blender on tuntunut kohtalaisen vakaalta, mutta Gmaxilla oli taipumus kaatua silloin tällöin.
-
Olen tehnyt aina ohjaamosta kokonaan uuden version ennen suurempien muokkausten tekemistä. Näin edellinen toimiva versio jää minulle talteen, jos jotain ei-toivottua yhtäkkiä tapahtuu. Yleensä tallennan välittömästi pienienkin muokkausten jälkeen. Pakko myöntää, että en ole vielä tehnyt varmuuskopioita. Pojekti kehittyy niin kovaa vauhtia, että pitäisi tehdä jatkuvasti varmuuskopioita ja korvata vanhoja uusilla. Tähän mennessä Blender ei ole tosin sekoillut.
-
Kyllä se Blenderkin kaatuu, itsellä on käynyt monesti niin, että kun olen väkertänyt jotain mallia niin Blender onkin ykskaks yllättäen sulkeutunut omia aikojaan ihan kokonaan. Usein on vielä unohtunut välitallennukset tekemättä ja sinne meni pahimmillaan tunnin urakka. Aika tympeää ruveta tekemään samaa asiaa uudestaan niin kyllä se vähitellen motivaatioonkin vaikuttaa.
-
Kohta päästäänkin sitten mielenkiintoiseen vaiheeseen, eli toimivien vipujen tekemiseen. Saa nähdä, miten käy...
-
Jarrukahva valmis.
-
Tehokahva valmis
-
Suunnanvalitsin valmis
-
Homma sujuu kuin Mr-Henriltä aikoinaan Dm12:n kanssa. Lieneekö nukkunut öitäkään mallia värkätessään, kun moottorivaunu valmistui pikavauhtia. Homma sujuu, kun on innostusta ja oppimishalua ja osaamista.
-
Suoratoimijarru valmis. Nyt onkin sitten kaikki välttämättömät vivut valmiit, ja seuraavaksi päästäänkin sitten mittareiden tekoon.
-
Kiitokset Rautatiejuntille nopeusmittarin 3d-mallista ja tekstuurikuvien käyttö- ja muokkausluvista. Mittarin tekstuurikuva on peräisin deevereiden ohjaamosta. Oikeat luvut on saatu muokkaamalla kuvaa gimpissä.
-
Pystytkö lisätä vielä väliviivoja muille väliin jääville luvuille? Pitkä viivat parittomalle tasaluvulle 30, 50, 70 jne. ja lyhyet viivat niiden väleille 45, 55 65 jne. Sitten mittari olis aikalailla aidon mukainen. Alla vanhasta videosta napattu/löydetty tönkkölaatuinen esimerkkikuva.
-
Yhtäkkiä peli alko kiukuttelemaan jostain tämmösestä. En löydä netistä mitään muuta kuin pelkkää ihmettelyä asian suhteen.
-
Olet varmaan kopioinut joitain osia. Blender tekee osia kopiodessa niille "uudet materiaalit" eli käy osia läpi "shadingissä" joihin olet tehnyt muutoksia/kopioinut ja muuta materiaalin nimi siihen mikä se alkujaan on, eli tod näk pelkästään tuon loppuun tulevan numeron poisto, tms. valitsee tilalle sen alkuperäisen materiaalin.
-
Mikään ei muuttunut.
-
Tuo materiaalin loppuun tuleva numerosarja sen trainzin rikkoo. Esim. "Material.m.onetex004", alkuperäinen lienee Material.m.onetex. Shadingissä näkyy se materiaalin nimi, ja itsellä se lyö aina numeroita perään jos osia kopioi. niistä kaikista lisänumeroita sisältävistä osista tarvii vaihtaa se materiaali alkuperäiseen.
-
Jostain syystä se silti valittaa. En sitä paitsi ole edes kopioinut malleja, vaan loin aina uuden kuution jokaista mallia varten.
-
Näissä nyt näkyvissä vioissa taitaa olla tekstuurin nimeämisvika? Löytyykö trainzin puolella samannimiset tekstuurikuvat samalla päätteellä kuin mitä on käytetty blenderissä? Onko myös niiden tekstuurin tekstitiedostossa nimet kunnossa?
-
Nimet täsmäävät. Peli ei edes luo tekstitiedostoja tekstuurikuville.
-
Onko blenderissä materiaali nimetty oikein ja siellä shading osastolla käyttää oikeaa tekstuurikuvaa? Sen verran saa irti tuosta että ei tunnista albedoa, eli perus tekstuurikuvaa. Onko kuvat nimetty esim. jarrumittari.albedo.tga ?
-
Syy oli ilmeisesti väärän muotoisissa tekstuurikuvissa. Muutin kuvat neliön muotoisiksi ja ongelmat hävisivät.
-
Okei, hyvä että ratkesi. Sisällöntuotto Trainziin on paikotellen pilkuntarkkaa tietyn kaavan noudattamista. :D
-
Nyt mittarit on vihdoinkin saatu peliin. Tulinpahan taas oppineeksi lisää asioita sisällön tuottamisesta. EKE tulee vielä saamaan puuttuvat viivat. Jarrumittareiden tekstuurit ovat peräisin alkuperäisestä RE460:n ohjaamosta. Tehomittareiden tekstuurit taiteilin itse gimpissä ottaen mallia Vaunut.orgiin julkaistuista ohjaamokuvista.
-
Nopeusmittari valmis. Seuraavana viisarit jarrumittareille.
-
Jarrumittarit valmiit.
-
Tekstuurikuvien puutteen vuoksi tekstit on lisättävä Gimpin tekstityökalulla. Bahnschrift-fontti sopii hyvin tähän tarkoitukseen.
-
EKE- ja JKV-laitteisto valmis.
-
Etupaneeli valmis. Merkkivalojen tekstuurit on poimittu RE460:n pahvilaatikko-ohjaamosta, koska parempia ei nyt ole saatavilla. Niihin valoihin, joihin ei ole saatavilla todellista symbolia on laitettu pelkkä väri. Valot ovat toistaiseksi pelkkää rekvisiittaa.
EDIT: Taitavat olla nappuloita, eivätkä mitään merkkivaloja.
-
Mulla on vielä yhdet YO-kirjotukset syksyllä, ja syksy tulee menemään aika lailla niihin valmistautuessa, jonka vuoksi on odotettavissa hidastumista projektin etenemisessä.
-
Toimivaa tehomittaria tuskin tähän ohjaamoon tulee, koska lineaarisen liikkeen aikaansaamiseksi attachment point pitää siirtää hyvin kauas itse mallista, ja liikkuvan objektin, tässä tapauksessa tehomittarin viisarin, kohdistaminen oikein menee hyvin hankalaksi.
-
Toimivaa tehomittaria tuskin tähän ohjaamoon tulee, koska lineaarisen liikkeen aikaansaamiseksi attachment point pitää siirtää hyvin kauas itse mallista, ja liikkuvan objektin, tässä tapauksessa tehomittarin viisarin, kohdistaminen oikein menee hyvin hankalaksi.
Jos veto/jarruvoimamittarista tekee hieman kaarevan, niin siihen saa liikkeen perinteisen viisarin tyylillä toteutettua. Ja pientä kaarevuutta tuskin edes huomaa kun mittaria pääasiassa katsotaan suoraan edestä.
-
Mulla on vielä yhdet YO-kirjotukset syksyllä, ja syksy tulee menemään aika lailla niihin valmistautuessa, jonka vuoksi on odotettavissa hidastumista projektin etenemisessä.
Eihän täällä kukaan odotakaan projektin nopeaa edistymistä. Keskity rauhassa yo-kirjoituksiin ja jatka Trainz projekteja sen jälkeen. Toivotaan mahdollisimman hyviä tuloksia!
-
Tällaisia kuvia noista edellisissä kuvissa puuttuneista merkkivaloista sain käyttööni, ja niitä saa vapaasti hyödyntää myös Trainz-hommissa.
-
Tällaisia kuvia noista edellisissä kuvissa puuttuneista merkkivaloista sain käyttööni, ja niitä saa vapaasti hyödyntää myös Trainz-hommissa.
Kiitoksia!
-
Tauon jälkeen hieman pientä edistystä. Etupaneeli on kaikkien välttämättömien osien osalta valmis ja vasen paneeli on myös lähes valmis. Jostain syystä vasemman paneelin metalliosat ilmestyvät peliin lievästi läpinäkyvinä, enkä keksi sille mitään selitystä. Ratkaisu on toitaiseksi se, että ei tuijottele jatkuvasti vasenta paneelia, koska kyse on selvästi jostain monimutkaisemmasta ongelmasta. Oikea paneeli on vielä EKE-laitetta lukuun ottamatta täysin tyhjä.
-
Olisiko sillä vaikutusta asiaan, jos kääntäisi läpinäkyvien osien pinnat sisältä ulospäin? Tosin kysymys saattaa olla aivan jostakin muusta.
-
Läpinäkyvien osien pinnat ovat olleet koko ajan oikein päin, eli ongelma lienee jossain syvemmällä.
-
Gmaxissa on pitänyt kappale resetoida sen jälkeen, kun sitä on käännelty tai peilattu, jotta suuntanuolet asettuisivat normaaliin asentoon. Tässä tapauksessa lienee kyseessä Blender, jota en varsinaisesti ole käyttänyt mallinnukseen, mutta väliportaana siirtäessäni mallinnusta Gmax > md3 > Blender > Railworksiin.
-
Puhelin ja pyyhkijät lisätty. Myös jarrusylinteriviisarin kääntymissuunta korjattu.
-
Oikea paneeli lieneekin se kaikkein vaikein...
-
Tässä tämän päivän mallinnussession tulos.
-
Jos kuvittelen jarrusylinterimittarin toimivan näin, voin olla pahasti erehtynyt (viisari maksimissa jarrujen ollessa täysillä)...
-
Olen käynyt jarru ja paineilmatekniikkaa sen verran että sillä pärjää ratapihaolosuhteissa. Tietämys ei ole kuskitasoa, etenkään sr2:n osalta, mutta yritetään jeesata.
Jarrujen säätö trainziin on suhteellisen iso työmaa ja todellisuutta ja trainzin käytettävyyttä saa sovitella keskenään.
Elikkäs lähdetään vasemmalta jarrujohto/pääsäiliömittarista. Vaunuston jarrujen (itsetoimijarru, "junajarru") käyttöä seurataan jarrujohto neulan avulla.
Kun jarrut on täysin irti junassa, jarrujohdon paine on 5bar. Kun jarrutetaan, jarrujohdon paine alenee sitä mukaa, mitä kovempaa halutaan jarruttaa. Täysivoimainen käyttöjarrutus (trainzissa ful) vastaa 1.5-1.6 bar paineen alennusta, eli jarrujohdon paine on 3.4-3.5 bar. Hätäjarrutuksessa jarrujohto tyhjenee täysin eli nollaan baariin.
Trainzissa sr2 pääsäiliöpaine kannattaa laittaa liikkumaan mittarin vihreällä alueella, todellisuudessa painetta on enemmänkin, mutta menee pelin mittarit sekaisin. Muistaakseni "bplocomain" mittarilla saa pääsäiliöpaineen mittarin toimimaan trainzissa.
Jarrusylinterimittarissa olevat kaksi neulaa kuvaavat suoratoimijarrun tehoja eli "veturijarrua", toinen etuteliä ja toinen takateliä. Itsetoimijarru eli "junajarru" ei vaikuta mittarin arvoihin. (yks neula riittää trainzissa, koska molemmat telit jarruttaa pelissä yhtä tehokkaasti joka tapauksessa)
Suoratoimijarru on irti kun paine on nollassa ja maksimiarvo eli jarrut täysin kiinni on 4.8bar. Sr2:ssa nopeus vaikuttanee sylinterin maksimipaineisiin. Ei taida olla trainzissa teknisesti toteutettavissa eri paineita eri nopeuksissa, niin helpointa säätää ylärajaksi 4.5-4.8bar.
Edit: Noissa alkuperäisissä mittareissa näyttää olevan luvut päittäin.
-
Vihreä alue aivan väärässä mittarissa. Pelissä siis.
-
Olen käynyt jarru ja paineilmatekniikkaa sen verran että sillä pärjää ratapihaolosuhteissa. Tietämys ei ole kuskitasoa, etenkään sr2:n osalta, mutta yritetään jeesata.
Jarrujen säätö trainziin on suhteellisen iso työmaa ja todellisuutta ja trainzin käytettävyyttä saa sovitella keskenään.
Elikkäs lähdetään vasemmalta jarrujohto/pääsäiliömittarista. Vaunuston jarrujen (itsetoimijarru, "junajarru") käyttöä seurataan jarrujohto neulan avulla.
Kun jarrut on täysin irti junassa, jarrujohdon paine on 5bar. Kun jarrutetaan, jarrujohdon paine alenee sitä mukaa, mitä kovempaa halutaan jarruttaa. Täysivoimainen käyttöjarrutus (trainzissa ful) vastaa 1.5-1.6 bar paineen alennusta, eli jarrujohdon paine on 3.4-3.5 bar. Hätäjarrutuksessa jarrujohto tyhjenee täysin eli nollaan baariin.
Trainzissa sr2 pääsäiliöpaine kannattaa laittaa liikkumaan mittarin vihreällä alueella, todellisuudessa painetta on enemmänkin, mutta menee pelin mittarit sekaisin. Muistaakseni "bplocomain" mittarilla saa pääsäiliöpaineen mittarin toimimaan trainzissa.
Jarrusylinterimittarissa olevat kaksi neulaa kuvaavat suoratoimijarrun tehoja eli "veturijarrua", toinen etuteliä ja toinen takateliä. Itsetoimijarru eli "junajarru" ei vaikuta mittarin arvoihin. (yks neula riittää trainzissa, koska molemmat telit jarruttaa pelissä yhtä tehokkaasti joka tapauksessa)
Suoratoimijarru on irti kun paine on nollassa ja maksimiarvo eli jarrut täysin kiinni on 4.8bar. Sr2:ssa nopeus vaikuttanee sylinterin maksimipaineisiin. Ei taida olla trainzissa teknisesti toteutettavissa eri paineita eri nopeuksissa, niin helpointa säätää ylärajaksi 4.5-4.8bar.
Edit: Noissa alkuperäisissä mittareissa näyttää olevan luvut päittäin.
Vasen iso viisari on siis pääsäiliö vai?
-
Juu alempi isompi pääsäiliö ja ylempi pienempi jarrujohto.
-
Tässä jälleen hieman edistystä. Kiitokset Rautatiejuntille tekstuurikuvista!
-
Näköjään myös Sr2:n ohjaamoissa on tapahtunut pienehköjä muutoksia vuosien varrella, ainakin oviohjausnappien osalta jotka on kuulemma "muutama vuosi sitten" (arviolta noin 2019-2020) vaihdettu. Vorgissa ei taidakaan olla yhtään selkeää kuvaa noista uusista VALO-napeista.
Taitaa olla myös niin, että veturien 3201-3220 painemittarien laput ovat taustaltaan mustia, ja vetureissa 3221-3246 harmaita :D
-
Torvi- ja kellonappi lisätty sekä teho- ja jarrukahva päivitetty. Symbolien lisääminen oikeaan ja vasempaan paneeliin onkin paljon haastavampaa, koska UV-mappaus on tehty nopeasti ja huolimattomasti.
-
Kun ensimmäinen projekti on saatu päätökseen, on koittanut aika aloittaa seuraava. Tässä kuvamateriaalia työn alla olevasta Edon ohjaamosta.
-
Ensimmäiset liikkuvat osat saatu toimimaan.
-
Sm4:n ohjaamon eka versio saatu peliin.
-
Pientä edistystä.
-
Tuleeko tämä download stationille vai jääkö third party kontentiksi?
-
Ei tule DLS:lle.
-
okei :(